Koudschuim en het milieu

Koudschuim wordt met laag energie verbruik vervaardigd en in heel Europa wordt de gehele productie beheerst door de strengste milieu eisen en wetgevingen.

Certipur certificeringHet CertiPUR-label is ontwikkeld als initiatief betreffende veiligheid, gezondheid en het milieu. Als een erkende producent van koudschuim het product met het etiket Certipur verkoopt kan de consument er 100% zeker van zijn dat het schuim volledig veilig is. CertiPUR is een norm om de Veiligheids-, Gezondheid- en Milieuperfomantie van zachte polyurethaanschuimen, die gebruikt worden in de bedding- en de meubelsector, voorafgaandelijk te beoordelen.
Het verbiedt door verklaring of beperkt door metingen, het gebruik van bepaalde substanties die gebruikt kunnen worden om polyurethaanschuimen te produceren.
De naleving ervan is onderworpen aan controle door een onafhankelijk laboratorium aan de hand van willekeurige steekproeven met bijhorende positieve beoordeling.

Aan het einde van het leven van het product kan worden gerecycled of weggegooid op manieren niet schadelijk voor het ecosysteem. Polyurethaan is waarschijnlijk de meest veelzijdige van alle synthetische polymere materialen. Mogelijkheden voor recycling weerspiegelen deze veelzijdigheid en omvatten chemolysis, pyrolyse, reconstructie en compostering.

Efficiƫnt en recycling

Koudschuim recyclingAlle producten komen op een bepaald moment aan het einde van hun werkzame leven. Het wordt steeds belangrijker dat een product een lange levensduur heeft. Flexibele polyurethaan (HR koudschuim) biedt een aantal heel belangrijke product voordelen: Het gaat heel lang mee waardoor de noodzaak voor vervanging lang op zich laat wachten, wat goed is voor het milieu. En er is bovendien vanaf het begin van de productie van koud schuimen al rekening mee gehouden dat rest materiaal gerecycleerd moet kunnen worden. Ook hoeft koudschuim niet over enorme afstanden vervoerd te worden zoals bijvoorbeeld Latex rubber wat de milieu belasting aanzienlijk verminderd.

Foam Recycling

Er zijn twee belangrijke recycling bronnen van PU en HR schuim. De eerste is afval schuim (schroot) dat tijdens de productie van schuim ontstaat en de tweede is schuim van producten dat aan het einde van de levensduur is gekomen.
Productie van schroot schuim is afkomstig van het opstarten en afsluiten van de productielijn. Meer schroot ontstaat bij de fabricage als de schuim blokken worden gesneden of gevormd tot de gewenste eindproducten. Al deze schroot schuimen zijn kwalitatief goede materialen, maar kunnen niet worden gebruikt voor reguliere productie orders. Dit wordt meestal gebruikt als vulmiddel voor kussens of als zachte vulling voor meubelen. Ook wordt het schroot gerecycled en gebruikt als ondertapijt. Versnipperen en rebonding wordt gedaan door de meeste schuim producenten..
Het terugwinnen van energie door verbranding is bij uitstek aantrekkelijk, maar heeft niet de voorkeur.

          © Copyright 2001 - Koudschuim.info | Disclaimer | Sitemap koudschuim.info | Mogelijk door C.D. Nederhorst