Koudschuim densiteit HR en HD schuim

Dichtbeid van flexibel Polyurethaanschuim (koudschuim)

Dichtbeid van flexibel Polyurethaanschuim (koudschuim)

Het kiezen van het juiste koudschuim matras dat bij uw wensen en gewicht past heeft alles te maken met de juiste densiteit. De dichtheid ( = densiteit ) van koudschuim heeft betrekking op het gewicht van de gebruiker, de kwaliteit van het schuim en de levensduur. Een hogere densiteit koudschuim zal langer meegaan en meer veerkracht geven. Het kost ook meestal een beetje meer, echter komt dit in het comfort terug. Een HR 35 kan prima voor een kindermatras gebruikt worden hoewel ook voor kinderen de veerkracht van het matras voor het comfort zorgt. Een HR 35 is echter niet geschikt voor een volwassen persoon. In de regel kunt u het beste voor de hoogst mogelijke densiteit kiezen als het om koudschuim gaat. Dit in tegenstelling tot traagschuim waar het ademt vermogen evenals de temperatuur enorm beïnvloed wordt door de gebruikte densiteit.

Wat is dichtheid?

Dichtheid, ook wel densiteit genoemd, is een meting van de massa per volume-eenheid. Gemeten en uitgedrukt in ponden per kubieke voet (PCF) of kilogram per kubieke meter (kg/m3). HR Koudschuimen hebben enorme netwerken van kleine driedimensionale cellen die lijken op een honingraat structuur. Deze driedimensionale cellen bestaan uit veerpoten en vides. Om de dichtheid (densiteit) te bepalen moet het schuim gewogen worden. Aangezien de leegtes lege ruimtes zijn, weeg je eigenlijk de veerpoten en niet vides (holleruimtes). Je weegt dus eigenlijk de veerpoten welke het verend vermogen bepalen. Hoe hoger de densiteit is hoe beter de veerkracht is. De densiteit van koudschuim wordt meestal uitgedrukt in HR (High Resilience) wat staat voor hoge veerkracht. Soms wordt de densiteit niet in HR uitgedruklt maar in HD (High Density).

Hoe bepaald de dichtheid de prestaties?

Bij koudschuim wordt de stevigheid niet door de dichtheid van het schuim bepaald maar door de lagering bij het productie proces. Hr Koudschuim met een hoge HR (bijvoorbeeld een HR 55) kan geproduceerd worden van zeer zacht met een lage dichtheid of juist stevig. Daarom is er niet zoiets als een "harde" of "zachte" dichtheid. HR koudschuim producten bieden veel steun, een goed ademend vermogen en een zeer lange levensduur.
Er is een verschil tussen de stevigheid en ondersteuning. Stevigheid (DPA) is een meting van het oppervlak van het schuim. Support is een term die staat voor ondersteuning van het schuim welk wordt verkregen door progressieve druk. Hogere dichtheid schuim ( Hoger dan HR 50) biedt veel veerkracht, een goed ademt vermogen en een zeer lange levensduur zonder kuilvorming.
De ondersteuning factor, de duurzaamheid en de flexibiliteit zijn voorwaarden die betrekking hebben tot de cel dichtheid en hoe deze van invloed zijn op de prestaties van koudschuim.

CMHR koudschuim of HR koudschuim

CMHR koudschuim voldoet aan de brandnormen omdat dit schuim geïmpregneerd is met vlamvertragers. Ik zou dit schuim zelf nooit gebruiken voor matrassen aangezien in de brandvertragers boorzuur zit en dit is giftig. Boorzuur fungeert als een antisepticum, insecticide en brandvertragend. Het CMHR schuim wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen waar dit word geëist door de verzekeringsbedrijven. HR koudschuim is van nature niet brandvertragend in tegenstelling tot Latex.  



          © Copyright 2001 - Koudschuim.info | Disclaimer | Sitemap koudschuim.info | Mogelijk door C.D. Nederhorst